Slika1258

”Srest ćemo se opet’‘, prvi roman Antonija Barišića, proglašen je najboljim debitantskim romanom 2013. godine i osvojio je nagradu Kiklop.

Ovaj Šibenčanin već je gostovao u Zadru, na prvom Kalibar bestivalu u rujnu – sreli smo se opet – sinoć je ponovo došao u naš grad na poziv udruge zadarskih pisaca ZaPis i predstavio roman u Znanstvenoj knjižnici Zadar.

O knjizi su uz autora, novinara Antonija Barišića, govorili urednik romana, Emir Imamović Pirke i Želimir Periš iz ZaPis-a.
Riječ je o romanu koji, kako ga je doživjela publika, predstavlja ”obračun s ratom”. Govori o dvije strane, dva prijatelja, Hrvatu i Srbinu, i pisan je bez pretencioznosti; predstavlja knjigu bez predumišljaja, kazao je Pirke.

”Mogli bismo reći da je ovo knjiga koja je nastajala cijeli jedan piščev život, ali rekao bih da se radi o univerzalnoj priči, koja je možda klišej, dva prijatelja, jedan rat – njihovi i naši, u kojoj se mnogi mogu prepoznati”, naveo je Pirke koji kaže kako roman, u nakladi Jesenski&Turk, objašnjava jedno vrijeme kada je bilo bitno biti Hrvat, no bez donošenja ”konačnog suda”.

Antonio Barišić, koji je pročitao nekoliko ulomaka, kaže kako je oduvijek pisao, a tek u 35.-oj godini primio se ozbiljnog pisanja i igranja balota. U tome gušta, a roman koji je napisao očito je pronašao put do čitatelja jer je primio brojne poruke. U romanu velik značaj ima i Barišićev grad – Šibenik, koji na svojevrstan način čini donji rakurs i emocionalnu vertikalu oba lika.

Univerzalna priča Antonija Barišića lako se može prenijeti i na Zadar devedesetih, čulo se na promociji. Još je bilo riječi o iskustvima rata, autobiografskim elementima, gubicima, generaciji ljudi koji su promjenili životnu zbilju, književnim nagradama, itd.

autor: ezadar.hr

Gostovanje Antonija Barišića