Tisak Media

Gost Književne večeri koju svakog drugog petka u prostoru Tisak Media centra u Zadru organiziraju članovi društva neafirmiranih zadarskih pisaca “Zapis” ovoga je tjedna bio Jurica Pavičić, poznati književnik, filmski kritičar i kolumnist Jutarnjeg lista.

Pavičić je najprije u ležernoj atmosferi knjižare čitao ulomke iz svoje najnovije priče Betlehem koju je objavio u posljednjoj zajedničkoj zbirci priča popularnih splitskih “utorkaša” pod nazivom “Svi naši sakramenti”, a potom jer odgovarao na brojne upite radoznalih posjetitelja u rasponu od autorske slobode u korporacijskom novinarstvu, hrvatske ratne proze i (ne)dovršene polemike s Denisom Kuljišem, do pitanja o književnim uzorima i najomiljenijim filmskim naslovima.

Presudni utjecaj na njega kao pisca, koji mu je “otvorio prozor prema novom tipu realizma”, imao je američki književnik Gost Književne večeri koju svakog drugog petka u prostoru Tisak Media centra u Zadru organiziraju članovi društva neafirmiranih zadarskih pisaca “Zapis” ovoga je tjedna bio Jurica Pavičić, poznati književnik, filmski kritičar i kolumnist Jutarnjeg lista., kao i na Tomića, Jergovića i Perišića, kazao je Pavičić.

Osobno najviše uživa u čitanju krimića i to autora poput Graham Greena, Patricie Highsmith, Ruth Rendell, ali i Josepha Conrada i Čehova. Tri filma koja su mu životno najbliža su “Drvo za klompe” Ermana Olmija te “Blago Sierra Madre” i “Mrtvi” Johna Hustona dok je kao tri najbolja filmska naslova svih vremena istaknuo “Vrtoglavicu” Alfreda Hitchcocka, “Moju dragu Klementinu” Johna Forda i “Avanturu” Michelangela Antonionia.

Slobodna Dalmacija

Jurica Pavičić u Tisak Mediji