jpeg

Splitski fiskulturni poklonici još pamte zlatne generacije košarkaša Zadra, no sudeći po posjetu gostovanju “zapisovaca”, kulturna publika pod Marjanom pamtit će i zadarske pisce.

Jer bez velike pompe i reklame u petak navečer oboriti rekord posjeta u splitskoj Info zoni i dva sata držati pažnju publike kao na hollywoodskom spektaklu, uz odličnu prodaju ne kokica, nego donesenih zbornika, kao što je to u Marulićevu gradu uspjelo nasljednicima Petra Zoranića, vrijedno je pohvale i komentara.

A zadarsko izdanje Bookare Marija Glavaša u Info zoni prema svemu je bilo rekordno. Najvažnije po broju publike, koja je težila nadmašiti brojku od čovjeka po četvornome metru, ali i po broju gostiju, kojih je bilo čak devet: Nikolina Dolfić, Igor Eškinja, Ivan-Boško Habuš, Valentina Mlađen, Robert Nezirović, Mario Padelin, Iva Pejković, Želimir Periš i Elvis Serdar.

Dvostruko je premašeno i vrijeme trajanja, pa i količina smijeha i dobrih vibracija, potaknutih dobrim pričama, interpretacijom i voditeljem. A najsmješniji bi svakako bio pokušaj spomena navodnog animoziteta dvaju dalmatinskih gradova.

Publika se veselo razišla kući sa zbornicima kao podsjetnikom na odličnu večer, a gosti su krenuli kući pod snažnim dojmom pljeska i prihvaćanja publike, što je za pisce − hrvatski nakladnici to odlično znaju − i važnije od honorara. Sve je nekako nalikovalo na javni početak dugog literarnog prijateljstva između dvaju književno razbuđenih dalmatinskih gradova.

Preneseno iz Slobodne Dalmacije, 7.4.2013.
autor: Siniša Kekez
naslovna foto: Nikola Vilić / CROPIX

ostale fotografije: Mario Padelin
zapis_split_bukara2-1200px

zapis_split_bukara3-1200px

“Zapisovci” u Info zoni: priče povezale Dalmaciju