Valentina Mlađen

Valentina Mlađen, rođena je u Starom Petrovom Selu 1988. Srednju školu završava u Zagrebu. Nakon što se nije pronašla u završenoj struci i osjećajući snažan poziv prema pisanju, odlazi na studij u Zadar gdje već treću godinu studira hrvatski jezik i književnost te honorarno radi kao novinarka Zadarskoga lista. Ljubav prema književnosti ispoljava još od osnovnoškolskih dana kada je provodila slobodno vrijeme čitajući i pišući pjesme. U četvrtom razredu srednje škole objavljuje svoju prvu, i za sada jedinu zbirku poezije “Štit od stiha”. Svoje životne smjernice pronalazi u ljudima koji je okružuju svjesna da je njihovo sudjelovanje u njenom životu najveća inspiracija za pisanje. Učitelje i uzore u književnosti Valentina je pronašla u klasicima gotovo svih epoha, a posebno je fascinirana Marquezom. Ipak svoj stil pokušava izgraditi tako da on bude jedinstven, samo se oslanjajući na djela najvećih svjetskih pisaca.

Iako je izdala zbirku pjesama željela bi se okušati i u prozi, prvo s kraćim pričama, a potom se usredotočiti na pisanje romana. Primaran cilj joj je prije svega uspješno završiti fakultet. U rad Zapisa uključila se potaknuta idejom da se u Zadru, ali i u Hrvatskoj pisci lakše afirmiraju, da im se olakša izdavanje te da konačno u svojoj zemlji dobiju zaslužene privilegije koje strana literatura na našim prostorima uživa već dugo vremena.

Najznačajnije vrline koje ova mlada spisateljica posjeduje su upornost i želja za uspjehom, iako je muče svi problemi mladih i nezrelih pisaca koji se pokušavaju pronaći u moru stilova i ideja te lutanje između njih.

Valentina Mlađen