Robert Nezirović

Robert Nezirović rođen je 1964. u Zadru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, kao i studij Slavistike na filozofskom fakultetu. Od 1989. godine radi u bolničkoj biblioteci, gdje 1995. postaje voditelj, a 2004. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pri katedri za informacijske znanosti, diplomira na Studiju bibliotekarstva. Mjesec dana prije diplome konačno mu se, nakon deset godina pisanja, oplođuje trud, te mu u zagrebačkom književnom časopisu “Quorum” biva objavljena priča “Marsovac”. Uz 1999. kad se oženio, 2009. godinu za sad drži najplodonosnijom. Ove je godine, naime, u izdanju Gradske knjižnice Zadar, a uz novčanu pomoć Grada Zadra i Županije zadarske, objavio roman “Leptiri vole svjetlo”, a samo koji mjesec kasnije s Elvisom Serdarom osnovao književno društvo “Zapis”.

Ni u životu ni u književnosti nema posebnih uzora. Kaže samo da ga je na studiju svojom osebujnošću i intrigantnim stilom osvojio slovenski književnik Vitomil Zupan, kasnije ga stilom osvaja Raymond Carver, a još uvijek najkolosalnijim djelom koje je pročitao drži Selimovićev roman “Derviš i smrt”, kojega čita iznova gotovo svake godine. Trenutno se muči sa sinopsisom za novi roman, a iz prikrajka vreba šansu za izdavanje zbirke pripovjedaka kojih za takvo što ima dovoljno.

Od rada K.D. “Zapis” očekuje puno, prije svega upliv što više kvalitetnih članova, buđenje interesa u gradu za književne večeri (“što će ići polako”, kaže on), objavljivanje zajedničke zbirke pripovjedaka, te naposlijetku i osnivanje izdavačke kuće u Zadru.

Robert Nezirović