Andreja Malta

U lipnju 60-tih godina rođena sam u Ljubljani, gdje završavam osnovnu i srednju tehničku školu.

Tada se aktivno bavim pisanjem proze, nešto poezije, te objavljujem svoje uratke u slovenskom tjedniku „Mladina“. Povremeno gostujem sa svojom literarnom grupom te pobjeđujem na natjecanju srednjoškolaca za kratku priču koji je raspisao tadašnji „Nedeljski dnevnik“ za područje Slovenije, osvojivši prvu nagradu.

80-tih godina stjecajem životnih okolnosti napuštam Ljubljanu i odlazim u Irak, da bi iza toga odabrala Zadar, za koji me vežu uspomene iz ranog djetinjstva, kao stalno mjesto boravka i rada.

Nakon duge pauze, pisanju se vraćam 2007. godine, te objavljujem nekoliko pjesama u zadarskom „Narodnom listu.“

2009. godine pridružujem se zadarskoj udruzi neafirmiranih pisaca „ZaPis“ i objavljujem kratku prozu u časopisu za sretniji život „Sensa“. Pišem na hrvatskom i slovenskom jeziku.

Članica sam i Slovenske udruge „Lipa“ u Zadru, vodim kulturni dio priredbi koje organiziraju te objavljujem ponešto u novinama za nacionalne manjine „Most“ u Zadru.

Omiljene teme su mi muško–ženski odnosi, čiju bit nikada neću u potpunosti shvatiti, ni prihvatiti. Teme o kojima se još uvijek premalo otvoreno govori.
Fasciniraju me djela Marguerite Duras, posebno „Ljubavnik“. Napisala ga je u 84. godini života. To mi daje inspiraciju za daljnji rad. Dokaz da nikad za ništa nije kasno, slažete li se?

Andreja Malta (Jezeršek)