IMG_20180315_200115

“Iako cijelo zaleđe Zadra gravitira samom Zadru, kada je u pitanju književnost i književno stvaranje postoje određene granice. One se najviše osjete kada se u Zadru organiziraju književni susreti, druženja, promocije, večeri poezije, radionice i slično, na kojima ponajviše sudjeluju sami Zadrani.
Vjerujemo kako, osim u Zadru, i u ostatku županije ljudi uživaju u književnosti i u stvaranju književnosti.
Pisci u zaleđu program je koji želi pomaknuti granicu i približiti se zaleđu.

Kako bi smo potaknuli ljude, koji žive izvan Zadra na komuniciranje, čitanje, pisanje, te sudjelovanje u književnim programima i druženje (kako u Zadru, tako i izvan njega) prezentirati ćemo im književne događaje u Zadru, upoznati ćemo ih sa afirmiranim književnicima i početnicima, te sa radom udruge ZaPis, a sve kroz druženje uz poeziju i prozu.
Zadarski pisci tako će stati ‘iza leđa’ samog Zadra, kako bi osjetili što ondje zbiva, u nadi da će književnost svima postati još bliža”, kazala nam je organizatorica večeri, Marija Zekanović.

IMG_20180315_195932

Turneja se tako nakon Obrovca nastavila u Knjižnici Jurja Barakovića u Ražancu, gdje su čitali Lada Vukić i Igor Eškinja, knjižnici poznati gosti i književnici, a pridružili su se Robert Nezirović, Marija Zekanović , Ivan Čeperković, Denisa Čirjak i Marija Kostić.

Turneju književnih večeri ZaPis će u travnju nastaviti u Radovinu i Otočcu, a nakon čitanja po županiji ZaPisovci su obećali i događaj u Zadru koji će objediniti iskustvo „zaleđa“ i prenijeti ga gradu, te ga simbolički natjerati da se ponekad okrene i pogleda i iza sebe.

Pisci u zaleđu: Ražanac