veronika-santo-almayer-3022b3618b4e74fc03d4ad91a727e01d_view_article_new

Novo mjesto za nezaboravne kulturne događaje zove se hotel Almayer! U centru Zadra nalazi se hotel koji zaista ima priču, a ona se počinje širiti, već prvom književnom večeri, susretom sa književnicom Veronikom Santo, koju je ugostila udruga zadarskih pisaca ZaPis.

Hotel koji nosi ime koje znači svakom ljubitelju lika i djela velikana književnosti Alessandra Baricca postao je tako oaza za književne sladokusce, posebno one koji vole znanstvenu fantastiku, jer to je žanr u kojem ”pliva” Veronika Santo, i to vrlo uspješno već niz godina.

U razgovoru sa zadarskim piscima Želimirom Perišem i Ladom Vukić, Veronika Santo otkrila nam je mnogo toga o svojim počecima, vremenu kada je naklada časopisa Sirius bila i do 30 000, te pisanju znanstvene fantastike i konvencijama koje se održavaju diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

”U to vrijeme u socijalističkim se državama rušilo religiju, zato je i procvala znanstvena fantastika kao nešto što će dati nadu; vjeru u budućnost, u neka svjetlija vremena”, kazala je Santo.

Autorica promatra svijet kao Dalijevu sliku – ”Svijet nije tako jednoznačan kako se čini na prvi pogled, zato sam se okrenula fantastici. Dakle, moram proučiti neko pitanje i to ono koje je i danas na ”granici mogućeg”, poručila je Santo.

Na književnom susretu bilo je još riječi i o politici, prevođenju, pisanju na dva jezika, izdavaštvu, a svakako treba istaknuti i to da će predstojeći Kalibar bestiVal, književni festival zadarskih pisaca, dio programa održati upravo u čarobnom dvorištu hotela Almayer.

veronika-santo-almayer-d665a48705dde43c40a342cf8830c649_view_article_new

Libri u korti ZaPisa i Almayera: Veronika Santo