18952629_1844853309109281_3943542357673460769_n

U organizaciji udruge ZaPis u Knjigozemskoj je 15.6. održano predstavljanje Vox Feminae platforme. Vox Feminae je platforma koja sadržava portal i festival koji promiču kulturu i umjetnost s posebnim težištem na rodne teme.

Identitet žene i suvremene umjetnice naslanja se na temeljnu postfeminističku ideju da su žene/djevojke postigle posvemašnju jednakost i da su daljne feminističke intervencije u kategoriju nepotrebne i nepoželjne. Prema raznim istraživanja Hrvatska je smještena među zemlje izraženije ‘muževnosti’, u kojima se utvrdilo veće iskazivanje religioznosti, te tradicionalističko i konzervativnije usmjerenje mladih.

Djelovanje udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona afirmira širenje medijskog (kroz portal VoxFeminae.net) i otvaranja fizičkog prostora (kroz Vox Feminae festival) mladim umjetnicama, teoretičarkama, i aktivistkinjama te odgovaranjem na njihove potrebe nudeći im edukacije, otvarajući polja za suradnju, te ih osnažujući za prisutnost u javnom diskursu i na upravljanje vlastitom reprezentacijom i kvalitetom života i uvjeta stvaranja.

Nakon uspostavljene suradnje na ex-Yu području sa rodno prefiksiranim aktericama, u cilju razvoja suradničkih modela i decentralizacije umjetničkih događanja i poticanja lokalne umjetničke scene dugoročni cilj Vox Feminae platforme je mapirati udruge i umjetničke organizacije u svim županijama i većim gradovima u RH koje će zajedno s K-zonom raditi na neutralizaciji rodnih stereotipa u kulturno umjetničkoj sferi.

Svoje iskustvo u desetgodišnjem građenju i rastu Vox Feminae platforme podijelila je Gabrijela Ivanov osnivačica i voditeljica Vox Feminae.

Predstavljanje Vox Feminae u Knjigozemskoj